Pyszna i aromatyczna kalarepka w cieście. Czasami ją podaje do obiadu zamiast ziemniaków.Tak przygotowana kalarepka jest dobrym sposobem na przemycenie witamin do diety niejadków :
Składniki:
2 kalarepki
Ciasto:
2 mocno skruszone sucharki
1 jajko
6 łyżek mąki
300-350 ml mleka
sól, pieprz,
po 1 płaskiej łyżeczce:ostra papryka mielona, czosnek granulowany, majeranek
Kalarepka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę obieramy, kroimy na plastry.
2.Rosół doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wrzucamy plastry kalarepki, gotujemy do miękkości
3.Plastry kalarepki wyjmujemy i osuszamy
4.Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, do uzyskania ciasta gęstego jak śmietana
5.Plastry kalarepki obtaczamy w cieście i smazymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby dwóch stron.
Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu
Komentarze