Kalarepka w cieście

0 (0 ocen)

Pyszna i aromatyczna kalarepka w cieście. Czasami ją podaje do obiadu zamiast ziemniaków.Tak przygotowana kalarepka jest dobrym sposobem na przemycenie witamin do diety niejadków :

Składniki:

  • 2 kalarepki

    Ciasto:
    2 mocno skruszone sucharki
    1 jajko
    6 łyżek mąki
    300-350 ml mleka
    sól, pieprz,
    po 1 płaskiej łyżeczce:ostra papryka mielona, czosnek granulowany, majeranek

    Olej do smażenia
    1l mocnego rosołu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepkę obieramy, kroimy na plastry.
  • 2. Rosół doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień. Wrzucamy plastry kalarepki, gotujemy do miękkości
  • 3. Plastry kalarepki wyjmujemy i osuszamy
  • 4. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą, do uzyskania ciasta gęstego jak śmietana
  • 5. Plastry kalarepki obtaczamy w cieście i smazymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z oby dwóch stron.
    Odsączamy na ręczniku papierowym z tłuszczu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować