Kalarepa faszerowana pikantnym risotto grzybowym z tajską nutą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

W tej propozycji być może nie byłoby nic zaskakującego, gdyby nie dodatek słodko-pikantnego sosu tajskiego. Świetnie współgra z grzybami i pozostałymi przyprawami, dzięki czemu danie uzyskuje bardzo oryginalny i zaskakujący smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu:
    1 torebka ryż basmati
    100 g grzybów leśnych ( u mnie podgrzybki)
    1 marchewka

    b. składnik podstawowy dodatkowy:
    3 kalarepy

    c. składniki robocze:
    1 jajko (do sklejenia farszu)
    1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili
    ¼ cebuli (do smaku)
    pół ząbku czosnku
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego (do smaku)
    pieprz cayenne
    tymianek
    kurkuma
    sól
    1 łyżka masła (do smażenia)
    ½ łyżeczki oliwy

    d. dekoracja
    roszponka
    kiełki cebuli
    pomidorek koktajlowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalarepa faszerowana pikantnym risotto grzybowym z tajską nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kalarepa faszerowana pikantnym risotto grzybowym z tajską nutą 1. Kalarepę myjemy, odcinamy górę i wydrążamy środek pozostawiając ok. 1 cm po bokach. Wydrążony miąższ kroimy w kostkę, natomiast kalarepy obgotowujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Grzyby i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy. Pod koniec oddajemy drobno posiekany czosnek. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.
    Wszystkie składniki łączymy, dodajemy jajko i przyprawiamy słodko-pikantnym sosem chili, łyżeczką przecieru pomidorowego, pieprzem cayenne, tymiankiem i w razie potrzeby solą.

    Obgotowane kalarepki nadziewamy farszem ryżowo-grzybowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

Porady

Jeśli mamy problem z wydrążeniem surowej kalarepy równie dobrze możemy to zrobić po jej wstępnym obgotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2016

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować