Kalarepa faszerowana gulaszem

0 (0 ocen)

Pyszna, mięciutka kalarepka, napełniona aromatycznym gulaszem. Jest to danie nie tylko smaczne ale i treściwe. Idealne zarówno na obiad jak i kolację. Palce lizać.

Składniki:

  • • ok. 15-20dag szyki(szynki lub łopatki pokrojone w kostkę),
    • 1 mała cebula (pokrojona w kostkę),
    • kawałek pora,
    • kawałek selera (pokrojony w drobną kostkę),
    • 4 duże kalarepy,
    • 2-3 łyżki groszku zielonego,
    • 1 średnia marchewka(starta na tarce o grubych oczkach)
    • 1 ziemniak (pokrojony w drobną kostkę),
    • ½ małej cukinii (pokrojona w kostkę),
    • ok. 0,5 litra bulionu (może być rosół z wcześniejszego obiadu),
    • 2 łyżki śmietany,
    • 1 łyżka maki,
    • olej,
    • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego,
    • 2 łyżki startego żółtego sera lub oscypka ( może być również pokrojony w kostkę),
    • Sól, pieprz, ostra papryka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Kalarepa faszerowana gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepę obieramy, odcinamy górę, wydrążamy środek. Środek drobno kroimy.
    Kalarepę podgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 20 min. Na oleju podsmażamy cebulę, pora, selera, kalarepę, marchewkę i dodajemy pokrojone mięso. Zalewamy bulionem tak aby całkowicie zakryć mięso. Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy ziemniaka, cukinię i groszek, gotujemy jeszcze 10-15 min. Jeśli wywaru jest za dużo możemy go trochę zredukować.
    W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 1-2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Przyprawiamy do smaku. Zagotowujemy jeszcze i gotowe.
    Podgotowaną i ostudzoną kalarepę napełniamy gulaszem. Układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min w temperaturze 170 °C, następnie posypujemy serem i zostawiamy w rozgrzanym ale już wyłączonym piekarniku tak aby ser nam się rozpuścił (ok. 5 min).
    Życzę smacznego!


Porady

Obok kalarepy na blaszce możemy upiec np. plasterki cukinii, marchewki czy ziemniaka :) Możemy ugotować większą ilość gulaszu i kalarepę położyć jako dodatek :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować