Kalafior smażony w cieście

4.5 (169 ocen)

Wspaniale smakuje,szybko znika.Szybki i pożywny obiad

Składniki:

  • Składniki:

    1 główka kalafiora
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    Ciasto naleśnikowe:

    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    2-3 jaja
    20 dag mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier do smaku
    sól
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior smażony w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.Ugotowanego (ale nie rozgotowanego) przelać zimną wodą i podzielić na różyczki.

    Mleko połączyć z wodą,dodać żółtka,odrobinę soli,cukier do smaku i roztrzepać mikserem,następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie roztrzepać na jednolitą masę.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.

    Różyczki kalafiora moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

    Kalafiora w cieście można podawać na ciepło z zestawem surówek jako samodzielne danie obiadowe,jako przekąskę na ciepło lub zimno z sosem np.czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować