Kalafior panierowany

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jarski obiad z nowalijek .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior
    2 jajka
    1 łyżka mleka
    mąka
    bułka tarta
    1 łyżka masła
    4 łyżki oleju
    sól , pieprz i vegeta
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior panierowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Studzimy ugotowanego kalafiora. 1. Kalafiora myjemy i gotujemy ok.15 minut w osolonym wrzątku ze szczyptą cukru .Odcedzamy dobrze na durszlaku , przekładamy na tackę i dzielimy na "różyczki ". Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
  • Panierujemy kalafiora.
2. Kalafiora oprószamy vegetą i pieprzem . Jajka solimy i roztrzepujemy z mlekiem .Panierujemy kalafiora w mące , jajkach i bułce tartej .
  • Smażymy z każdej strony. 3. Opanierowanego kalafiora smażymy na rozgrzanym oleju z masłem . Obsmażamy go z każdej strony delikatnie obracając .
    Ja podaję z młodymi ziemniaczkami oraz jajkiem sadzonym.

Porady

Kalafiora nie można gotować zbyt długo , trzeba go dobrze odsączyć i ostudzić . Kalafiora można ugotować dzień wcześniej ,wtedy mamy pewność że dobrze ostygnie i przygotowanie obiadu potrwa wtedy tylko ok.30 minut .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować