Kalafior fioletowy i biały w sosie serowym

4.5 (169 ocen)

  • 25 min

zdrowo i kolorowo

  • 25 min

Składniki:

  • 10 różyczek kalafiora
    3 łyżki startego sera cheddar
    2 łyżki drobno startego sera gruyere
    1/4 kubka śmietany kremówki
    10 g śmietankowego serka topionego
    0,5 łyżeczki octu
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Kalafior fioletowy i biały w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 różyczek kalafiora fioletowego i 4 białego wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 3 min. Wyciągnąć łyżką cedzakową białe różyczki i 3 fioletowe. Wyłączyć gaz, dolać do wody pół łyżeczki octu, poczekać pół minuty i wyjąć pozostałe 3 różyczki. Ułożyć w naczynku żaroodpornym.

    Śmietanę kremówkę zagotować z serkiem topionym i odrobiną pieprzu. Jak zacznie się gotować zdjąć z ognia, poczekać 10 mi do przestygnięcia dodać ser cheddar i gruyere, zmiksować na gładką masę blenderem.

    Polać sosem serowym kalafior i włożyć do piekarnika. Zapiekać 10 minut w 160 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować