Małe kalafiorki nafaszerowane podsmażonym kurczakiem i startym serem żółtym i zalane jajkiem.
40 min
Składniki:
• 4 małe kalafiorki
• 2 małe filety z kurczaka
• 200 g sera żółtego
• 4 jajka
• sól, pieprz do smaku
• 4 łyżki sosu sojowego
• olej do smażenia
• suszone płatki pomidorów do posypania
Kalafior faszerowany kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kalafiory w całości razem z głąbem ugotować w osolonej wodzie. Uważać, aby nie rozgotować, mają być twardawe.
• Delikatnie wyciąć głąbie uważając, aby kalafior nie rozleciał się. Jeśli jakaś różyczka odpadnie, można przypiąć ją wykałaczkami.
• Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy i chwilę go odparować.
• Ser żółty zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać i posolić.
• Dno każdego kalafiora wyłożyć połową startego sera, na to smażone kawałki kurczaka i na wierzch znowu starty ser.
• Kalafiory delikatnie zalać jajkiem.
• Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20 minut.
Porady
Zamiast małych kalafiorków można użyć jednego dużego i po zapieczeniu pokroić na porcje.
Komentarze