Kalafior faszerowany kurczakiem

4.51 (170 ocen)

  • 40 min

Małe kalafiorki nafaszerowane podsmażonym kurczakiem i startym serem żółtym i zalane jajkiem.

  • 40 min

Składniki:

  • • 4 małe kalafiorki
    • 2 małe filety z kurczaka
    • 200 g sera żółtego
    • 4 jajka
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • olej do smażenia
    • suszone płatki pomidorów do posypania
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kalafior faszerowany kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kalafior faszerowany kurczakiem 1. • Kalafiory w całości razem z głąbem ugotować w osolonej wodzie. Uważać, aby nie rozgotować, mają być twardawe.
    • Delikatnie wyciąć głąbie uważając, aby kalafior nie rozleciał się. Jeśli jakaś różyczka odpadnie, można przypiąć ją wykałaczkami.
    • Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pieprzem i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy i chwilę go odparować.
    • Ser żółty zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać i posolić.
    • Dno każdego kalafiora wyłożyć połową startego sera, na to smażone kawałki kurczaka i na wierzch znowu starty ser.
    • Kalafiory delikatnie zalać jajkiem.
    • Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20 minut.

Porady

Zamiast małych kalafiorków można użyć jednego dużego i po zapieczeniu pokroić na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować