Biszkopt :
6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
łyżka gorzkiego kakao
Masa
½ l mleka
budyń śmietankowy z cukrem + 2 łyżki mąki
kostka masła lub dobrej margaryny
Ponadto
2 bite śmietany w proszku lub śmietanab kremówka + cukier puder
2 średnie banany
Niepełna szklanka nektaru bananowego do nasączenia blatów biszkopta
starta czekolada lub wiórki do dekoracji
Kakaowy bananowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw trzeba upiec biszkopt ( blaszka 32x22)
Białka ubijam z solą, dodaję po jednym żółtku, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stale mieszając dodaje olej.
2.Piekę około 30 minut w 170 st C. Wystudzony przecinam na dwa blaty, każdy nasączam nektarem bananowym.
3.Przygotowuję masę budyniową, budyń mieszam z mąką i gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Całkiem zimny miksuję z masłem. Połową masy smaruję dolny biszkopt . W górnym blacie wycinam kółka kieliszkiem, kółka odkładam . „Dziurawy” blat kładę na masie , w dziury wkładam grubsze plastry banana, nakładam wycięte kółka i rozsmarowuję resztę masy
4.Na wierzch wykładam ubitą śmietanę którą posypuję wiórkami czekolady. Ciasto chłodzę w lodówce .
Porady
Do nektaru można dodać koniaku i nim nasączyć, jeśli ciasta nie będą jeść dzieci oczywiscie;)
Komentarze