Kakaowo-orzechowe z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru , dodać po jednym żółtku . Mąkę , kakao i proszek do pieczenia wymieszać , porcjami dodawać do masy jajecznej . Gotowe ciasto wylać do formy o wymiarach 38-22cm. piec około 30-35 minut w temp. 175-180*C. Po upieczeniu , biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części . WKŁADKA ORZECHOWA: Białka ubić , dodać cukier , ubijać do rozpuszczenia się cukru . Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami , delikatnie połączyć z ubitymi białkami . Wlać na formę o takich samych wymiarach jak ciasto kakaowe , piec około 30 minut w temp. 175-180 *C . MASA Z ŻÓŁTEK: Do żółtek wsypać cukier i dobrze rozmieszać , wlać mleko , mieszając zagotować ( masa ma wygląd zwarzonej , taka właśnie ma być ) wystudzić . Masło utrzeć , do utartego porcjami dodawać wystudzoną masę jajeczną , na koniec dodać spirytus do smaku . KRÓWKA: Mleko w puszce wstawić do garnka ( nie otwierając puszki ) , wlać wodę zakrywając całą puszkę , przykryć i gotować 2-3 godziny ( można użyć gotowej masy krówkowej ) Do 3/4 puszki wystudzonej masy krówkowej wsypać pokrojone orzechy , wymieszać .(resztę krówki zużyć do innych celów ) PRZEŁOŻENIE PLACKA: Część biszkoptu kakaowego- 3/4 masy z żółtek - wkładka orzechowa - krówka z orzechami -biszkopt kakaowy - pozostała część masy z żółtek , można udekorować wiórkami z czekolady albo krojonymi orzechami
Komentarze