z masą krówkową

4.5 (167 ocen)

  • 40 min

idealne ciasto dla ludzi uwielbiających słodkie desery

  • 40 min

Składniki:

  • 400 g herbatników
    puszka gotowej masy krówkowej
    1,5 kostki masła
    szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    2 opakowania cukru waniliowego
    2-3 szklanki mleka w proszku
    czekolada mleczna
    czekolada deserowa
    150 g orzeszków laskowych na wierzch ciasta
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pyszne ciasto z masą krówkową 1. Orzeszki drobno pokroić i podprażyć na patelni.Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką, puszystą masę. Dodajemy mleko i mleko w proszku. Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następna warstwą herbatników. Następnie rozprowadzamy masę krówkową i kładziemy na nią drugą część masy mlecznej. Układamy kolejną warstwę herbatników. Czekolady roztapiamy w rondelku z 1/4 szklanki mleka. Kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce.

Porady

Puszkę z masą krówkową włożyć do garnka z wodą. Gotować parę minut. Masa będzię się rozprowadzała o niebo lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować