Kakaowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę. 1/3 ciasta odkroić, włożyć do woreczka foliowego i schować do zamrażalnika.
2.Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wylepiamy nim naszą formę, boki też. Ciasto w tortownicy delikatnie oprószamy bułką tartą.
3.Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Układamy je ciasno na cieście, tak by zachodziły na siebie. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym wedle uznania ( u mnie 2 łyżeczki cynamonu i cukier na oko :)
4.Gotujemy budyń. Z 3 szklanek mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy i na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczone budynie. Budyń będzie bardzo gęsty.
5.Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Na niego ścieramy ciasto z zamrażalnika.
Pieczemy 40-45 min w temp. 150 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu studzimy ciasto i zimne już chłodzimy w lodówce.
Porady
Margaryna do ciasta powinna być zimna.
Ja chłodzę ciasto w lodówce, bo budyń wtedy ma bardzo zwartą konsystencję i potem ciasto pięknie się kroi.
Komentarze