Kakaowa szarlotka z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jabłuszka w kakaowym cieście otulone cynamonem i gęstym budyniem. Pyszne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 3 i 1/3 szkl. mąki tortowej
    margaryna 250g
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl cukru
    cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    3 jajka
    Budyń: 2 budynie śmietankowe na 0,5 l mleka
    3 szkl mleka

    5 jabłek
    cynamon i cukier waniliowy do oprószenia jabłek
    ok. 1 łyżka bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Kakaowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę. 1/3 ciasta odkroić, włożyć do woreczka foliowego i schować do zamrażalnika.






  • 2. Dno tortownicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wylepiamy nim naszą formę, boki też. Ciasto w tortownicy delikatnie oprószamy bułką tartą.
  • 3. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Układamy je ciasno na cieście, tak by zachodziły na siebie. Posypujemy je cynamonem i cukrem waniliowym wedle uznania ( u mnie 2 łyżeczki cynamonu i cukier na oko :)
  • 4. Gotujemy budyń. Z 3 szklanek mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy w nim proszki budyniowe. Resztę mleka zagotowujemy i na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczone budynie. Budyń będzie bardzo gęsty.
  • 5. Ciepły budyń wylewamy na jabłka. Na niego ścieramy ciasto z zamrażalnika.
    Pieczemy 40-45 min w temp. 150 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu studzimy ciasto i zimne już chłodzimy w lodówce.

Porady

Margaryna do ciasta powinna być zimna. Ja chłodzę ciasto w lodówce, bo budyń wtedy ma bardzo zwartą konsystencję i potem ciasto pięknie się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować