KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniale kakaowa i bardzo aromatyczna szarlotka, z dodatkiem budyniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:

    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki kakao
    3/4 szklanki cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 całe jajka
    kostka margaryny 250 g
    1 - 2 łyżki śmietany

    JABŁKA:

    litrowy słoik smażonych jabłek z cynamonem lub ok. 1,5 kg świeżych
    cynamon
    cukier

    BUDYŃ:

    1 l mleka
    2 budynie waniliowe (użyłam jednego oraz po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej)
    10 łyżek cukru
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Kakaowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE CIASTA:

    Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder przesiewamy. Dodajemy schłodzoną margarynę i siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie wbijamy jajka oraz dajemy łyżkę śmietany. Zarabiamy ciasto, jeśli trzeba dokładamy jeszcze drugą łyżkę śmietany. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część chowamy do lodówki, drugą do zamrażarki.

    JABŁKA:

    Jeśli nie posiadamy jabłek w słoiku, owoce obieramy i ścieramy na tarce. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną. Pod koniec gotowania dajemy cukier i cynamon wg uznania. Odstawiamy do przestudzenia.

    Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C ustawienie góra - dół. Blachę o wymiarach 25/ 40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy oraz wykładamy na blachę. Podpiekamy ok. 10 - 15 minut.


    GOTUJEMY BUDYŃ:

    Większą część mleka gotujemy, dodajemy cukry. W pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąkę. Wlewamy na wrzące
    mleko i chwilę gotujemy. Mieszamy żeby budyń nie przypalił się.

    SKŁADANIE CIASTA:

    Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, gorący budyń oraz ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy ok. 30 - 40 minut. Ciasto wyciągamy z blachy dopiero kiedy całkiem przestygnie. Możemy posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Smacznego :)

Porady

Ciasto jak i jabłka możemy przygotować sobie dzień wcześniej. Do jabłek możemy dodać galaretkę cytrynową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować