Kakaowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie nierówne części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki.
2.Resztą ciasta wylepić dno wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy o wymiarach:25x30 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec 20 minut w tep.170.(z termoobiegiem).
3.Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Owoce włożyć do garnka lub głębokiej patelni, wlać pół szklanki wody. Gotować pod przykryciem, aż jabłka się rozpadną.
4..Wsypać cukier i cynamon, ciągle mieszając.Gotować jeszcze chwilę. Wsypać galaretkę w proszku, wymieszać.
5.Masa budyniowa: połowę mleka zagotować, resztę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Do gotującego się mleka wlać (ciągle mieszając) rozpuszczony budyń i zagotować.
6.Podpieczone ciasto posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, a następnie rozsmarować budyń. Całość posypać startym na tarce o dużych dziurkach zamrożonym ciastem.
7.Ciasto wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze 30 minut w temp.180 st (górna grzałka). Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.Smacznego!
Komentarze