Babka czekoladowo- jagodowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cudowne połączenie czekolady i jagód. Babka idealnie wilgotna.

  • 60 min

Składniki:

  • Suche:
    1 szkl cukru
    2 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru waniliowego

    Mokre:
    1 szkl mleka
    4 łyżki oleju
    1 jajko

    Pozostałe:
    1 szkl jagód ( u mnie z kompotu)
    1 łyżka mąki pszennej
    gorzka czekolada

Babka czekoladowo- jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wymieszać w misce, dodać płynne, zmiksować.
  • 2. Jagody odsączyć na sicie, obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wymieszać.
  • 3. Dwa paski z czekolady grubo posiekać nożem i również dodać do ciasta. Formę na babkę 23 cm ( może być też keksówka średniej wielkości) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Przelać do niej ciasto. Piec przez 45 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
  • 4. Kiedy ciasto wystygnie wyjąć z formy i polać resztą czekolady uprzednio rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porady

Babkę wstawiłam do zimnego piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy