JOGUŚ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Lekkie ciasto truskawkowo- jogurtowe.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    - 5 jajek
    - 5 łyżek cukru
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżeczka octu
    - szczypta soli

    MASA JOGURTOWA:
    - 2 kubki jogurtu naturalnego po 400 g (gęstego)
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 2 łyżki żelatyny
    - 3 łyżki cukru pudru

    MASA TRUSKAWKOWA:
    - 1 kg truskawek
    - 1 szklanka cukru
    - 4 galaretki truskawkowe

    DODATKOWO:
    - opakowanie okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Joguś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nuug00 1. Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier. Do żóltek dodajemy ocet, mieszamy, wlewamy do piany nadal ubijając. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę, pieczemy około 30 min.
  • 2. 2 galaretki rozpuszczamy, każdą w 1 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jogurt mieszamy z cukrem. Gęstniejącą galaretkę wlewamy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby tylko ją rozpuścić, rozpuszczoną wlewamy do jogurtu, odstawiamy do zestygnięcia.
    Tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Na masie wykładamy okrągłe biszkopty.
  • 3. Truskawki blendujemy, dodajemy cukier, podgrzewamy. Do gorących truskawek wsypujemy galaretki, mieszamy, odstawiamy do stężenia.
    Gęstniejącą wykładamy na biszkopty, wygładzamy. Boki ciasta możemy również obłożyć biszkoptami,

Porady

Jeżeli lubicie bardziej słodkie ciasta, proponuję do jogurtu dodać więcej cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować