1.Oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier. Do żóltek dodajemy ocet, mieszamy, wlewamy do piany nadal ubijając. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę, pieczemy około 30 min.
2.2 galaretki rozpuszczamy, każdą w 1 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jogurt mieszamy z cukrem. Gęstniejącą galaretkę wlewamy do jogurtu. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tak aby tylko ją rozpuścić, rozpuszczoną wlewamy do jogurtu, odstawiamy do zestygnięcia.
Tężejącą masę wykładamy na biszkopt. Na masie wykładamy okrągłe biszkopty.
3.Truskawki blendujemy, dodajemy cukier, podgrzewamy. Do gorących truskawek wsypujemy galaretki, mieszamy, odstawiamy do stężenia.
Gęstniejącą wykładamy na biszkopty, wygładzamy. Boki ciasta możemy również obłożyć biszkoptami,
Porady
Jeżeli lubicie bardziej słodkie ciasta, proponuję do jogurtu dodać więcej cukru.
Komentarze