Proste ciasto, a takie smaczne! Wykonane na jogurcie naturalnym z dużą ilością agrestu, który nadaje mu niepowtarzalny smak!!! Bardzo lekkie, wilgotne, idealne do kawy. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
¾-1 szkl. cukru
230g. masła w temperaturze pokojowej
1 łyża soku z cytryny
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl. jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
300g.agrestu
kilka kropel aromatu waniliowego
Jogurtowe ciasto z agrestem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem do puszystości, dodawać po jednym żółtku, miksować. Wlać sok, aromat, jogurt i wszystko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek i sól, wmieszać składniki do masy. Na koniec dodać agrest i ponownie wymieszać. Masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze