porzeczki czerwone, porzeczki czarne, agrest, jezyny i wisnie-polecam ciasto jogurtowe z owocami lata.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
3 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki,
1 kubek jogurtu naturalnego- u mnie 180 g.
3 jajka,
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
kilka sztuk agrestu,
garść wiśni
garść czerwonej porzeczki
mała garść porzeczki czarnej
kilka sztuk jeżyn
cukier puder do posypania.
Jogurtowe ciasto ucierane z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy, w wiśni wyjmujemy pestki, porzeczki obieramy z gałązek.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut.
Następnie dodajemy jogurt naturalny i chwile dalej całość ubijamy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrąglej formy, wierzch posypujemy owocami.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-55 minut.
Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem, lecz niekoniecznie.,
Smacznego.
Komentarze