Jeżynowy makaron

0 (0 ocen)

W tym roku mamy mnóstwo jeżyn - więc cos trzeba z nimi gotować....pomysłów nie brak.....dzieciom bardzo smakuje taki makaron.

Składniki:

  • Makaron grubszy (typu tagliatele) - paczuszka
    1 kg dojrzałych jeżyn
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki wody
    śmietana do polania - kilka łyżeczek (jak kto lubi)
    mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Jeżynowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente.
  • 2. Jezyny zasypujemy cukrem (zostawiamy kilka do posypania potrawy), odstawiamy na pół godziny i gotujemy z wodą, az zmiękną. Następnie przelewamy je przez sito, przy czym większe części przecieramy, aż zostaną na sicie same pestki. Sok z przetartym musem razem mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy - do lekkiego odparowania - do pożądanej przez nas konsystencji.
  • 3. Polewamy makaron sosem jezynowym oraz śmietanką i dekorujemy miętą oraz jezynami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Makaron Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować