W tym roku mamy mnóstwo jeżyn - więc cos trzeba z nimi gotować....pomysłów nie brak.....dzieciom bardzo smakuje taki makaron.
Składniki:
Makaron grubszy (typu tagliatele) - paczuszka
1 kg dojrzałych jeżyn
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
śmietana do polania - kilka łyżeczek (jak kto lubi)
mięta do dekoracji
Jeżynowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente.
2.Jezyny zasypujemy cukrem (zostawiamy kilka do posypania potrawy), odstawiamy na pół godziny i gotujemy z wodą, az zmiękną. Następnie przelewamy je przez sito, przy czym większe części przecieramy, aż zostaną na sicie same pestki. Sok z przetartym musem razem mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy - do lekkiego odparowania - do pożądanej przez nas konsystencji.
3.Polewamy makaron sosem jezynowym oraz śmietanką i dekorujemy miętą oraz jezynami.
Komentarze