Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i suszonymi morelami

4.17 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Proste, smaczne z nutą cynamonu które jest idealne na długie jesienne wieczory przy kubku gorącej kawy lub herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    4 duże jajka
    ok. 1 szklanki cukru kryształu
    ok. 1 szklanki oleju - ja dałam 1/2 szklanki
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka słodkiego kakao
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    3 średnie jabłka
    garść posiekanych orzechów włoskich
    kilka suszonych morel

    forma tortowa 28 cm
    papier do pieczenia

    dekoracja:

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Jesienne ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i suszonymi morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, słodkie kakao, cynamon i dokładnie ucieramy - mieszamy. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone suszone morele. Całość dokładnie mieszamy.
    Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz. w temp. 180 stopni - do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
    Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować