Jarski gulasz

4.5 (175 ocen)

  • 40 min

Taki gulasz najlepiej smakuje mi z białym pieczywm

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g masła


    1 por

    2 cebule

    1 pietruszka

    1 marchewka

    3 ząbki czosnku

    0,5 łyżeczki tymianku

    2 laurowe listki

    250 g pieczarek

    1 cukinia

    3 szklanki warzywnego wywaru

    4 ziemniaki

    250 g brukselki

    250 g szparagowej zielonej fasolki

    2 łyżki mąki

    1 łyżka octu

    sól,pieprz,cukier ,ostra i słodka papryka do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Jarski gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Warzywa oczyścić ,opłukać.Por pokroić w krążki ,marchewkę oraz pietruszkę w plasterki ,cebule na cztery części

    2.100 g masła rozgrzać w dużym rondlu.Włożyć przygotowane warzywa ,roztarty czosnek,tymianek i liście laurowe.Smażyć do lekkiego zrumienienia.Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki oraz cukinię pokrojoną w plasterki.Zalać dwoma szklankami wywaru.Gotować na małym ogniu około 10 minut.Następnie dodać obrane ziemniaki pokrojone w większą kostkę,brukselkę oraz fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki.Przykryć i dusić kolejne 10 minut .

    3.Pozostałe masło rozgrzać ,dodać mąkę ,zasmażyć.Stopniowo wlewać energicznie mieszając pozostały wywar.Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,dodać ocet.Przyprawić solą,pieprzem,cukrem i papryką do smaku.Wlać do garnka z jarzynami.Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pieczarki Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować