1.1.Warzywa oczyścić ,opłukać.Por pokroić w krążki ,marchewkę oraz pietruszkę w plasterki ,cebule na cztery części
2.100 g masła rozgrzać w dużym rondlu.Włożyć przygotowane warzywa ,roztarty czosnek,tymianek i liście laurowe.Smażyć do lekkiego zrumienienia.Następnie dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki oraz cukinię pokrojoną w plasterki.Zalać dwoma szklankami wywaru.Gotować na małym ogniu około 10 minut.Następnie dodać obrane ziemniaki pokrojone w większą kostkę,brukselkę oraz fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki.Przykryć i dusić kolejne 10 minut .
3.Pozostałe masło rozgrzać ,dodać mąkę ,zasmażyć.Stopniowo wlewać energicznie mieszając pozostały wywar.Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia,dodać ocet.Przyprawić solą,pieprzem,cukrem i papryką do smaku.Wlać do garnka z jarzynami.Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
Komentarze