Jajko zapiekane w awokado

5 (146 ocen)

  • 20 min

pyszne śniadanie na weekend

  • 20 min

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
    2 małe jajka
    sól
    pieprz kolorowy
    pestki słonecznika

Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajko zapiekane w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado przekroić na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Usunąć pestkę (w pestkę wbić nóż, przekręcić i wyjąć pestkę). Nie obierać ze skórki!
    Miąższ lekko posolić, do każdego wgłębienia wbić po jajku, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać ok 15 minut w temp. 190stC. Białko powinno się ściąć, żółtko najlepiej żeby pozostało płynne (oczywiście to też kwestia gustu).
    Po upieczeniu z wierzchu posypać pieprzem, od razu podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować