na dwie porcje:
4 w miarę cienkie plastry świeżego łososia
por, tylko jasna część
łyżka masła klarowanego do smażenia
2 większe jajka, najlepiej z ekologicznego chowu
1 litr osolonej wody z dodatkiem dwóch łyżek octu
sól, pieprz świeżo mielony, posiekana natka pietruszki do posypania
Jajko w koszulce na łososiu i porach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ora pokroić w szersze plastry, poddusić na maśle, jak się lekko zeszkli dodać plastry łososia, posolić i podgrzewać na najmniejszym ogniu.
W tym czasie w płaskim garnku zagotować wodę, posolić, dodać ocet.
Jajka wbić na płaski talerz, delikatnie zsunąć je na gorącą wodę, za pomocą silikonowej łopatki rozlewajace sie białko nakładać na żółtko, tak aby wokół niego powstała białkowa zwięzła kołderka.
Czynność ta powinna trwać ok. 2 minuty, w środku pakieciku żółtko powinno być płynne
2.Za pomocą łyżki cedzakowej jajko delikatnie przełożyć na gorące kawałki łososia z porem, polać lekko masłem spod smażenia ryby.
3.Wierzch posypać świeżo mielonym pieprzem i natką pietruszki.
Komentarze