Jajko przepiórcze w awokado

5 (13 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nieco inny sposób na jajko sadzone w awokado. Dzięki zamrożeniu surowych jajek w całości, po rozmrożeniu żółtko pozostaje kremowe i nie rozlewa się, białko nie zmienia swojej struktury. Dzięki temu możemy przygotować jajko sadzone w całkiem nowym wydaniu. Tym razem białko zapiekłam w awokado. Na podpieczonym awokado ułożyłam kremowe żółtko, kawałki łososia z Alaski oraz gałązkę koperku.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka przepiórcze

    2 awokado
    100 g wędzonego łososia z Alaski
    koperek
    sok z cytryny
    sól morska
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

5 (13 ocen)

Zobacz również:

Potrawy z jajek

Jajko przepiórcze w awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do woreczka strunowego. Wkładamy do zamrażarki co najmniej na 12h, by dobrze zamarzły.

    Zamarznięte jajka wyjmujemy z zamrażarki, obieramy ze skorupki po 15-30 minutach, aż trochę odmarzną i będzie to możliwe. Obrane jajka przekładamy do miseczki i czekamy, aż całkiem się rozmrożą.

    Awokado kroimy na pół. W każdą połówkę awokado wlewamy trochę białka. Posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Na podpieczonym awokado układamy żółtko, kawałki łososia i koperek. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Ja dodatkowo do awokado podałam podpieczone pomidorki i mini krakersy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka przepiórcze Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować