Jajko Po Benedyktyńsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Super potrawa na wielkanocny poranek :)Przepis ucznia z szkoły gastronomicznej w Cieszynie

  • 30 min

Składniki:

  • Chleb Tostowy, żytni , zwykł jak kto woli ilosć w zależności od porcji
    jajko jedno na porcje
    Plasterek boczku na porcje
    szpinak mrożony do posmarowania kromki 1 paczka na ok 5-6 porcji
    czosnek
    sól pieprz
    SOS
    dwa żółtka ok 2-3 porcje
    Masło 1/4 kostki
    kilka kropel cytryny
    sól pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Jajko po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak gotujemy wraz z czosnkiem
    2.Gotujemy wodę z solą
    3.Jak woda paruje robimy tzw. kąpiel wodną czyli do miski metalowej wrzucamy żółtka wymieszane wcześniej z solą i pieprzem i cytryną do miski dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do konsystencji pół płynnej UWAGA MOŻE SIĘ ŚCIĄĆ ŻÓŁTKO
    4.Teraz smażymy boczek na patelni aż się zrumieni
    5. Nastepnie dajemy do piekarnika chleb rzeby się zrumienił i był chrupiący
    6. Teraz jak już wszystko mamy najtrudnjejsza rzecz robimy jajka w pierzynce czyli do tej samej wody co robiliśmy sos dolewamy trochę wody i czekamy do wrzenia wody, późnjej wybijamy jajko na talerzyk mały UWAGA ŻÓŁTKO NIE MOŻE SIĘ ROZPŁYNĄĆ, JAK JUŻ SIĘ ROZPŁYNIE TO MOŻECIE ZROBIĆ JAJECZNICE :D
    rozbijamy na talerzyku i energicznie wrzucamy do WRZĄCEJ WODY jajko na ok 2-3 min
    7.Wyciągamy i teraz czas na układanie
    8. Na Posamsrowane kromki szpinakiem dajemy kolejno boczek jajko i polewamy sosem
    9.I Gotowe życzę SMACZNEGO

Porady

Masz problem pisz chętnie odpowiem adrian.gach@o2.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować