Super potrawa na wielkanocny poranek :)Przepis ucznia z szkoły gastronomicznej w Cieszynie
30 min
Składniki:
Chleb Tostowy, żytni , zwykł jak kto woli ilosć w zależności od porcji
jajko jedno na porcje
Plasterek boczku na porcje
szpinak mrożony do posmarowania kromki 1 paczka na ok 5-6 porcji
czosnek
sól pieprz
SOS
dwa żółtka ok 2-3 porcje
Masło 1/4 kostki
kilka kropel cytryny
sól pieprz do smaku
Jajko po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Szpinak gotujemy wraz z czosnkiem
2.Gotujemy wodę z solą
3.Jak woda paruje robimy tzw. kąpiel wodną czyli do miski metalowej wrzucamy żółtka wymieszane wcześniej z solą i pieprzem i cytryną do miski dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do konsystencji pół płynnej UWAGA MOŻE SIĘ ŚCIĄĆ ŻÓŁTKO
4.Teraz smażymy boczek na patelni aż się zrumieni
5. Nastepnie dajemy do piekarnika chleb rzeby się zrumienił i był chrupiący
6. Teraz jak już wszystko mamy najtrudnjejsza rzecz robimy jajka w pierzynce czyli do tej samej wody co robiliśmy sos dolewamy trochę wody i czekamy do wrzenia wody, późnjej wybijamy jajko na talerzyk mały UWAGA ŻÓŁTKO NIE MOŻE SIĘ ROZPŁYNĄĆ, JAK JUŻ SIĘ ROZPŁYNIE TO MOŻECIE ZROBIĆ JAJECZNICE :D
rozbijamy na talerzyku i energicznie wrzucamy do WRZĄCEJ WODY jajko na ok 2-3 min
7.Wyciągamy i teraz czas na układanie
8. Na Posamsrowane kromki szpinakiem dajemy kolejno boczek jajko i polewamy sosem
9.I Gotowe życzę SMACZNEGO
Porady
Masz problem pisz chętnie odpowiem adrian.gach@o2.pl
Komentarze