Jajka a'la flaczki

  • wyświetlono: 378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa ale danie jest super. Proste a zarazem smaczne. Oczywiście Kasia musiała dodać swoje 4gr i zrobić je po swojemu. Jajka a'la flaczki.

IMG_20180925_060836
  • 4 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

8 ugotowanych na twardo jajek
3 duże cebule
2 łyżki masła
3 łyżki tartego sera
Sól pieprz papryka ostra
Łyżka tartej bułki

Sposób przygotowania przepisu:

Jajka a'la flaczki

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Zeszklić na maśle dodać pieprz sól paprykę zalać odrobiną wody dusić do miękkości. Jajka pokroić w plastry.
    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami pokrojone jajka i cebulę.
    Ostatnią warstwę posypać wymieszanym serem z tartą bułką i masłem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika około 180st. i piec nie więcej niż 15min. SMACZNEGO.

    W oryginalnej wersji jest tak że cebulę dusimy w szklance białego wina. Ale dla mnie na śniadanie ten pomysł raczej kiepsko

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Owsiany Omlecik a'la Pizza

Dodane przez: kiciax1

Owsiany omlecik a'la pizza

To śniadaniowa propozycja z użyciem...

jajka faszerowane pastą z makreli

Dodane przez: babka w formie

jajka faszerowane pastą z makreli

Jajka faszerowane są idealne nie...

Jajka w kokilkach

Dodane przez: LenaGotuje

Jajka w kokilkach z szynką i pomidorami

Pieczone jajka z pomidorkami, szynką,...

Tosty a'la gofry

Dodane przez: kiciax1

Tosty a'la gofry

To pyszny pomysł na śniadanie,...

Jajka faszerowane musem pieczarkowym

Dodane przez: Martyna1991

Jajka faszerowane musem pieczarkowym

Delikatny mus pieczarkowy ze słodką...

Jajka z nutą chrzanu faszerowane łososiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Jajka z nutą chrzanu faszerowane łososiem

Jajka na twardo faszerowane masą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE