Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa ale danie jest super. Proste a zarazem smaczne. Oczywiście Kasia musiała dodać swoje 4gr i zrobić je po swojemu. Jajka a'la flaczki.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 ugotowanych na twardo jajek
3 duże cebule
2 łyżki masła
3 łyżki tartego sera
Sól pieprz papryka ostra
Łyżka tartej bułki
Jajka a'la flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Zeszklić na maśle dodać pieprz sól paprykę zalać odrobiną wody dusić do miękkości. Jajka pokroić w plastry.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i układać w nim warstwami pokrojone jajka i cebulę.
Ostatnią warstwę posypać wymieszanym serem z tartą bułką i masłem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika około 180st. i piec nie więcej niż 15min. SMACZNEGO.
W oryginalnej wersji jest tak że cebulę dusimy w szklance białego wina. Ale dla mnie na śniadanie ten pomysł raczej kiepsko
Komentarze