Jagodzianki z bitą śmietaną i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozpuścić w letnim mleku (w 1 szkl. ) dodać trochę mąki i cukru, zrobić rozczyn gęstości śmietany i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito do miski dodać ubite żółtka, następnie drożdże i resztę letniego mleka, wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Czas oczekiwania to ok. 05h-1h ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i szklanką wykrawamy kółka dodajemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy i układamy na blaszce dołem do zlepienia. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawić na klika minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni ok. 25min.
Wykonanie kruszonki
Wszystkie składniki wymieszać i posypać bułeczki.
2.Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fix, cukier puder i na koniec serek homogenizowany
3.Upieczone i ostygnięte bułeczki nadziewamy bitą śmietaną.
Komentarze