Jagodzianki z bitą śmietaną i serkiem homogenizowanym

4.46 (147 ocen)

  • 2 godz.

Jagodzianki są przepyszne, rozpływają się w ustach, mięciutkie, puszyste, palce lizać :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg. mąki
    6 żółtek
    0.5l mleka
    cukier waniliowy
    100g drożdży
    0.5 szkl. cukru
    250g masła
    szczypta soli

    Nadzienie
    1kg jagód
    0.75l śmietany 36%
    3 szt. śmietan -fix
    1 łyżeczka cukru pudru
    serek homogenizowany

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g masła
    50g cukru pudru
    olejek lub cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki z bitą śmietaną i serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozpuścić w letnim mleku (w 1 szkl. ) dodać trochę mąki i cukru, zrobić rozczyn gęstości śmietany i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito do miski dodać ubite żółtka, następnie drożdże i resztę letniego mleka, wyrabiać. Na koniec dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Pozostawić do wyrośnięcia, przykryć ściereczką. Czas oczekiwania to ok. 05h-1h ciasto musi podwoić swoją objętość.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice i szklanką wykrawamy kółka dodajemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy i układamy na blaszce dołem do zlepienia. Przygotowane bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Odstawić na klika minut do wyrośnięcia. Piec w temp. 180 stopni ok. 25min.


    Wykonanie kruszonki

    Wszystkie składniki wymieszać i posypać bułeczki.
  • 2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać śmietan fix, cukier puder i na koniec serek homogenizowany
  • 3. Upieczone i ostygnięte bułeczki nadziewamy bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować