Mini pączki z serkiem homogenizowanym

4.49 (183 ocen)

  • 30 min

na rozgrzewkę proponuje szybkie, ekspresowe wręcz pączusie na serku homogenizowanym. Te urocze maleństwa nawet same obracają się podczas smażenia. A smakują doskonale! Można je obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem lub kawą rozpuszczalną, wtedy zyskają dodatkową nutę smakową.

  • 30 min

Składniki:

  • 300g serka homogenizowanego naturalnego
    2 duże jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżka spirytusu
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    olej do smażenia
    do oprószenia: cukier puder (opcjonalnie cynamon lub kawa rozpuszczalna)
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Mini pączki z serkiem homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek rozetrzeć z cukrem, jajkami i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto.
    W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. Pączki wrzucać na gorący olej, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
    Usmażone pączki wykładać na papierową serwetę, żeby osączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
    Słodkiego karnawału!

    Uwaga: serek nie może być zbyt płynny, powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Formując kulki obtaczamy ciasto w mące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować