Jagodowe muffinki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Masło utrzeć z cukrem na średnich obrotach na puszystą masę. Dodać jajka i wanilię. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i naprzemiennie dodawać mąkę oraz mleko, zaczynając i kończąc na mące. Wsypać jagody i delikatnie wymieszać łopatką.
Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Odstawić i przygotować kruszonkę.
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki jasnego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
80 g stopionego masła, może być ciepłe
W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i cynamonem. Wlać stopione masło i wymieszać widelcem, aż powstaną spore grudki ciasta.
Muffiny obficie posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut, aż zyskają złocisty odcień.
Porady
Studzić w formie przez 15 minut, potem wyjąć muffiny z formy. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Komentarze