JAGODOWA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki ciasta półkruchego :
    250 g margaryny
    1 jajko
    120 g cukru pudru ( 1 szklanka )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    550 g mąki pszennej, tortowej
    Nadzienie :
    1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
    100 ml wody
    0,5 kg jagód
    180 g cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0c7jxtv 1. Przygotowanie :
    Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
    Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia.
    Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie gęsta masa.
  • image-1jjsi8r 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, większą część rozkładamy na blaszce, wykładamy na to masę jabłkowo - jagodową i ją wyrównujemy. Na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto.
  • image-24x49j2 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 40 minut. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni temperaturę zmniejszamy.
    Ciasto studzimy.
  • image-1x0ha74 4. Zimną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
    Ciasto jest smaczniejsze na drugi i trzeci dzień, przechowywane w lodówce przetrwa kilka dni o ile nie będzie zjedzone. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować