Szarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne.
2 godz.
Składniki:
Składniki ciasta półkruchego :
250 g margaryny
1 jajko
120 g cukru pudru ( 1 szklanka )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
550 g mąki pszennej, tortowej
Nadzienie :
1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
100 ml wody
0,5 kg jagód
180 g cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Jagodowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie :
Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie gęsta masa.
2.Ciasto wyciągamy z lodówki, większą część rozkładamy na blaszce, wykładamy na to masę jabłkowo - jagodową i ją wyrównujemy. Na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto.
3.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 40 minut. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni temperaturę zmniejszamy.
Ciasto studzimy.
4.Zimną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
Ciasto jest smaczniejsze na drugi i trzeci dzień, przechowywane w lodówce przetrwa kilka dni o ile nie będzie zjedzone. Smacznego.
Komentarze