Jaglane pralinki a'la Ferrero Rocher

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i lekkie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
    2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody)
    3 łyżki ksylitolu/ miodu/ cukru (lub więcej/ mniej - do smaku)
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    1 łyżka kakao + 2 łyżki do obtoczenia
    1/2 szklanki orzechów (u mnie z braku laskowych - włoskie, ale laskowe byłyby idealne)
    odrobinka aromatu orzechów włoskich (lub laskowych)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jaglane pralinki a'la ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną umieścić na sicie i bardzo dokładnie wypłukać pod gorącą wodą, aż woda będzie zupełnie czysta (w ten sposób pozbywamy się goryczki z kaszy). Kaszę przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę kakao i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć przykrywką i "doparować" przez kilka minut. Do ciepłej kaszy dodać olej kokosowy, ksylitol, posiekane orzechy i aromat, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Jeszcze ciepłą masę formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym kakao. Można schłodzić, wtedy będą stabilniejsze, jednak mi najbardziej smakują jeszcze lekko letnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować