1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (lub jedna szklanka mleka + jedna szklanka wody)
3 łyżki ksylitolu/ miodu/ cukru (lub więcej/ mniej - do smaku)
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka kakao + 2 łyżki do obtoczenia
1/2 szklanki orzechów (u mnie z braku laskowych - włoskie, ale laskowe byłyby idealne)
odrobinka aromatu orzechów włoskich (lub laskowych)
Jaglane pralinki a'la ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną umieścić na sicie i bardzo dokładnie wypłukać pod gorącą wodą, aż woda będzie zupełnie czysta (w ten sposób pozbywamy się goryczki z kaszy). Kaszę przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, dodać 1 łyżkę kakao i gotować aż wchłonie cały płyn. Przykryć przykrywką i "doparować" przez kilka minut. Do ciepłej kaszy dodać olej kokosowy, ksylitol, posiekane orzechy i aromat, dokładnie wymieszać. Przestudzić. Jeszcze ciepłą masę formować w kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym kakao. Można schłodzić, wtedy będą stabilniejsze, jednak mi najbardziej smakują jeszcze lekko letnie.
Komentarze