Nie raz już pisałam, że uwielbiam kaszę jaglaną. Smakuje ona rewelacyjnie, podana tak na słodko, jak i na ostro.
Jej połączenie ze złocistą dynią i jarmużem podbiło moje serce! Placuszki zachwycają swoim kolorem i smakiem.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki:
• 1 i ¼ szklanki kaszy jaglanej,
• 400 gram dyni,
• 4-5 łodygi jarmużu,
• 2 cebule,
• 50 dag sera żółtego,
• Około 3 łyżki mąki,
• 2 jajka,
• Sól do smaku,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• 0,5 łyżeczki kurkumy,
• 1 płaska łyżeczka tymianku,
• Olej do smażenia,
Jaglane kotleciki z dynią i jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglanką gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy
2.Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części drobno kroimy. Pierwszą cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Na rumienionej przysmażamy pokrojony jarmuż, do momentu jak straci na objętości. Gotowy zdejmujemy z ognia i studzimy.
3.Drugą cebulę także kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Między czasie dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do cebuli. Przysmażamy ją do miękkości. Jeśli dynia w trakcie smażenia się nie rozpadnie, po zdjęciu z ognia delikatnie ją miksujemy.
4.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Tak przygotowane składniki: kaszę, dynię, jarmuż, ser, jajka, mąkę oraz przyprawy umieszczamy w misce.
5.Składniki łączymy ze sobą. Z gotowej masy formujemy w dłoniach kule, które spłaszczamy i wykładamy na rozgrzany olej.
6.Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, po czym podajemy.
Komentarze