Sałatka z wędzoną makrelą i pieczonymi burakami

4.49 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, sycąca i pełna witamin sałatka z dodatkiem wędzonej makreli, pieczonych buraków i kiszonych ogórków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 1 wędzona makrela
    2) 100 g rukoli
    3) 6 buraków czerwonych
    4) 100 orzechów włoskich
    5) 3-4 ogórki kiszone
    6) mała czerwona cebula
    7) tymianek
    8) sól, pieprz czarny
    9) 2 łyżki musztardy
    10) 2 łyżki soku z cytryny
    11) olej
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ogórki kiszone Ryba

Sałatka z wędzoną makrelą i pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry, skrapiamy olejem, oprószamy solą i tymiankiem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 30 minut.
  • 2. Mięso makreli oddzielamy od ości i rwiemy na małe kawałki.
  • 3. Ogórka kiszonego i cebulę kroimy w półplasterki.
  • 4. Przygotowujemy sos: mieszamy 5 łyżek oleju, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprz.
  • 5. Na talerzu układamy umytą rukolę, na niej plasterki pieczonych buraków, makrelę, ogórki kiszone, i plasterki cebuli, a wierzch posypujemy połamanymi orzechami włoskimi. Na koniec polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela Orzechy Rukola Ryby Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować