Sałatka z wędzoną makrelą i pieczonymi burakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieramy, kroimy na grubsze plastry, skrapiamy olejem, oprószamy solą i tymiankiem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 30 minut.
2.Mięso makreli oddzielamy od ości i rwiemy na małe kawałki.
3.Ogórka kiszonego i cebulę kroimy w półplasterki.
4.Przygotowujemy sos: mieszamy 5 łyżek oleju, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprz.
5.Na talerzu układamy umytą rukolę, na niej plasterki pieczonych buraków, makrelę, ogórki kiszone, i plasterki cebuli, a wierzch posypujemy połamanymi orzechami włoskimi. Na koniec polewamy przygotowanym sosem.
Komentarze