Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą.

4.49 (199 ocen)

  • 40 min

Przepisy z wędzoną makrelą ograniczają się tylko do pasty jajeczno-makrelowej, nie mam nic do niej, bo jest pyszna.Postanowiłam, że wykorzystam makrelę jako dodatek do pizzy, sprawdziła się w 100%. Pizza wyszła aromatyczna, zjedliśmy ją z apetytem.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki- na 2 pizze o śr. 30 cm:

    3 szklanki mąki,

    1 szklanka wody (letniej),

    50 g drożdży,

    2 łyżeczki soli,

    4 łyżki oleju,

    2 łyżeczki ziół : oregano i bazylia,


    Dodatki na 2 pizze:

    czerwona papryka,

    2 łyzki oleju rzepakowego,

    4 czerwone cebule pokrojone w piórka,

    250 g wędzonej makreli,

    2 ząbki czosnku,

    pomidory w puszce (400 g),

    kilka listków bazylii,

    trochę startego żółtego sera do posypania pizzy,
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka i cebula przed podsmażeniem 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
    Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej podsmaż paprykę i 3 cebule.
    W garnku podgrzej pomidory, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz kilka listków bazylii.
  • makrela rozdrobniona 2. Makrelę obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze kawałki, usuń ości.
    Ciasto rozciągnij przy pomocy rąk lub rozwałkuj. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż na nie podsmażoną paprykę i cebulę oraz makrelę. Na górze połóż surową cebulę i posyp startym serem.
    Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona cebula Makrela wędzona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować