Jabłkowy sernik z wkładką budyniową

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Pyszny jabłecznik z serem z wkładka budyniowa to smaczne połaczenie smaków.Polecam dla smakoszy sernika i jabłecznika:) i budyniu') 3 in 1;) Polecam.

bozena
  • 90min

Składniki

Kruche ciasto:
Składniki na spód:

3 niepełne szklanki mąki pszennej
200 g masła
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 złótek
2 łyzki kakao

Masa budyniowa:

1 I 1\2 szklanki szklanki mleka
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią albo cukier waniliowy

1, 1.2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko


jabłka: około 6-7 sztuk
cynamon,
cukier waniliowy
Masa serowa:
1 kg twaróg sernikowy,
100 ml smietanki 30 proc.
4 jajka,
350 g cukru pudru,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyzeczka cukru waniliowego

oraz

cukier puder.

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłkowy sernik z wkładką budyniową

  • 1. Ciasto:
    Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać masło, żółtka,cukier i zagnieść ciasto.
    Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na około godzine.
    Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na dnie rozłożyć równomiernie ciasto. Ponakłuwać je widelcem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez około 15 minut.

    Masa budyniowa:
    1 szklanke mleka zagotować z masłem, cukrem i c ukrem waniliowym Pozostałe pół szklanki mleka połaczyć z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc na palniku i mieszać intensywnie, do zagotowania. Pogotować minutę.Wystudzić.


    Jabłka:
    Jabłka obrac ze skórek, przekroic na półówki, wydrazyć środki.Obgotowac chwile .Oprószyc cynamonem i cukrem waniliowym.

    Masa serowa:
    Twaróg połaczyć ze smietanką , maka , dodac utarte z cukrem pudrem, cukrem waniliowym żółtka Białka ubic na sztywna piane , dodac do masy , wymieszac.
    Przygotowanie:
    Na wierzch c podpieczonego iasta wyłozyc mase budyniowa, poukładac delikatnie oprószone półóowki jabłek na masie budyniowej. Jesli środki sa duze wypełnic je budyniem.Na półowki jabłek wylac mase serowa.Wyrównac wierzch łyzką
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temp 175 st. c. Gotowe ciasto przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.

Porady

-blacha 25 na 40.
-jabłka obgotowuje dosłownie 3-4 by były mięękie, ale jesli mamy miekka odmiane mozemy ich nie obgotowywac.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakijabłecznik serowy z wkładka budyniowajabłeczny sernik ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z musem jabłkowym

Dodane przez: dorota w

Sernik z musem jabłkowym

Sernik z dodatkiem musu jabłkowego,...

drożdzowe ślimaczki

Dodane przez: martula85

Drożdzowo-marchewkowe ślimaczki z masa jabłkowo-budyniową

Pyszne ślimaczki idealne na podwieczorek...

Sernik z wiśniami i pianką budyniową.

Dodane przez: zielony liść

Sernik z wiśniami i pianką budyniową

Sernik na orkiszowym spodzie, z...

image-28efqk9

Dodane przez: Marica738

Sernik na kruchym cieście z wkładką orzechową...

Mając trochę wolnego czasu postanowiłam...

image-0j7garq

Dodane przez: Ewelka88

Dwukolorowy sernik na zimno z wkładką

Chciałam wykorzystać rzeczy poświąteczne,...

sernik z jagodową wkładką

Dodane przez: agarybak76

Sernik na zimno z jagodową wkładką

Lekki, orzeźwiający, a przy tym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE