Dobry sposób na wykorzystanie białek, pianka bezowa z dodatkiem kisielu jest bardzo delikatna, ciągnąca a wierzch przypieczony, ciasto z ta pianką jest smaczne...........SMACZNEGO!!!
Jabłka z pianką bezową w cieście na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do pojemnika wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, suche drożdże, wlać letnie mleko, stopioną palmę letnią, aromat arakowy, wbić jajka i spiralami miksera wyrabiać ciasto z 7 minut, nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
2.Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, wygładzić wierzch i rozsypać jabłka, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut.
3.W tym czasie z białek ubić pianę na sztywno, na koniec wsypać cukier puder, kisiel, gorącą wodę i tylko połączyć składniki.
4.Po 40 minutach pieczenia ciasta otworzyć pomału piekarnik białka szybko wyłożyć na jabłka i rozsmarować, piec dalej z 15 minut na 180C, ciasto dobrze wystudzić.
Komentarze