Drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, puszysta i lekka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką cynamonową, ciasto jest doskonałe na każdą okazję..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • cukier 3/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    jajka 4 sztuki "M",
    mąka tortowa 55 dag,
    mleko letnie 1 szklanka,
    masło stopione letnie 100 gram,
    śliwki 70 dag

    kruszonka cynamonowa: mąka krupczatka 15 dag,
    masło miękkie 10 dag,
    cukier 10 dag,
    cynamon 1 łyżka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe śliwkowe na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach 1. Do misy robota wsypać cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, mąkę przesianą, suche drożdże, wbić jajka, wlać letnie mleko z masłem stopionym, hakiem robota wyrabiać nie za gęste ciasto z 7 minut.
  • Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach 2. Ciasto wyłożyć do formy 30x20 cm z papierem do pieczenia, poukładać śliwki bez pestek, zostawić ciasto przykryte ręcznikiem kuchennym na 30 minut w ciepłym miejscu.
  • Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach 3. Z podanych składników w misie robota utrzeć kruszonkę lub palcami.
  • Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach 4. Kruszonką posypać śliwki.
  • Drożdżówe śliwkowe na suchych drożdżach 5. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować