Chciałam się podzielić przepisem na pyszny chlebek,który swoją świeżość utrzymuje przez kilka dni.
Chlebek jest puszysty, mięciutki o kruchej skórce, a przepis jest nieskomplikowany, szybki i prosty.
Chleb na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy.
Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik),
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.
Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.
Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Komentarze