Chleb na suchych drożdżach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Chciałam się podzielić przepisem na pyszny chlebek,który swoją świeżość utrzymuje przez kilka dni.
Chlebek jest puszysty, mięciutki o kruchej skórce, a przepis jest nieskomplikowany, szybki i prosty.

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • mąka pszenna pełne 3 szkl,
    woda ciepła nie gorąca 1,5 szkl,
    cukier 1 łyżeczka,
    sól 1,5 łyżeczki,
    drożdże suche 1 pełna łyżeczka,

    dodatkowo;
    białko rozbełtane 1 szt,
    słonecznik prażony do posypania chleba,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb na suchych drożdżach 1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy.
    Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
    Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do kek-sówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik),
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.
    Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
    Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.

    Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier Mąka Słonecznik Sól Woda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować