Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne na szybko przygotowane ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, jabłka i śliwki z kruszonką dodają smaku.........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka tortowa 55 dag,
    cukier 1 szklanka,
    drożdże suche 7 gram 1 opakowanie,
    sól 1 szczypta,
    jajka 5 sztuk "M",
    palma 8 dag stopiona, gorąca
    mleko 220 ml zimne,
    śliwki 10 sztuk,
    jabłka 3 sztuki

    kruszonka: cukier 100 gram,
    mąka krupczatka 150 gram,
    palma 100 gram miękka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach 1. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, suche drożdże, szczyptę soli, wymieszać, wbić jajka.
  • Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach 2. Palmę stopić i do gorącej wlać zimne mleko, jest szybko letnie i wlać do mąki, mikserem spiralami wyrabiać ciasto z 6 minut, miskę nakryć talerzem i na około 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach 3. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na cieście poukładać śliwki bez pestek, plastry jabłek bez skórek.
  • Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach 4. Z podanych składników utrzeć mikserem sypką, drobną kruszonkę, posypać nią owoce.
  • Drożdżowe śliwkowo-jabłkowe na suchych drożdżach 5. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki drożdżowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować