Jabłka pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lubicie jabłka?? Ja uwielbiam. W tym roku nasze jabłonie pięknie obrodziły,więc korzystam i często wykorzystuję jabłka w swoich deserach.
Dziś przepis na bardzo łatwy
w przygotowaniu, ale przepyszny deser - jabłuszka zapiekane pod kruszonką. Czasami z prostych składników można wyczarować wspaniałe dania. Pewnie każdy z Was ma je w swoim domu.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka - 0,5 kg
    cynamon - 2-3 łyżeczki
    cukier - 100 g(można dać mniej)

    Kruszonka:
    mąka - 30 dag
    cukier - 15 dag
    masło- 20 dag
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Jabłka pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy,usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy cukier i cynamon. Ukladamy do kokilek lub innego naczynia do zapiekania.

    Czas na kruszonkę. Mąkę przesiewamy na stolnicę,dosypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy masło (z lodówki) - najlepiej pokroić na mniejsze kawałki. Łączymy składniki ze sobą. Ja zazwyczaj na początku "siekam" nożem,a później rozcieram dłońmi. Robimy tak do momentu, gdy cukier i mąka połączą się
    z masłem.
    Tak przygotowaną kruszonką posypujemy jabłka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut.
    Gotowy deser możemy podawać sam, z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować