Jabłka pieczone z żurawiną

4.96 (145 ocen)

Zdrowy deser dla małych i dużych miłośników jabłek

Składniki:

  • 3 jabłka o wadze ok. 30 dag każde
    4 łyżeczki żurawiny ze słoiczka
    1 łyżeczka miodu
    szczypta przyprawy do piernika
    po łyżeczce rodzynek i posiekanych orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

4.96 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłka pieczone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki łyżeczką usunąć gniazdo nasienne. Jeśli jabłka są małe, nie kroić ich na pół, tylko od strony ogonka usunąć gniazdo nasienne, a skórkę naciąć w połowie jabłka dookoła. Wtedy w trakcie pieczenia skórka nie pęknie w przypadkowy sposób.
  • 2. Ułożyć połówki na blaszce i do czterech sztuk nałożyć w zagłębienia po łyżeczce żurawin, a do dwóch miód wymieszany z przyprawą do piernika i bakaliami.
  • 3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości i gatunku jabłek. Małym wystarczy 20-25 minut, a duże niekiedy trzeba przetrzymać nawet do 40 minut.
  • 4. Po upieczeniu delikatnie położyć na talerzyk i podawać np. z gałką lodów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować