Pieczone jabłka z żurawiną w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Bardzo aromatyczne i winne jabłka przykryte kołderką z ciasta biszkoptowego z żurawinową niespodzianką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 4 jabłka
    - 3 łyżki suszonej żurawiny
    Do duszenia jabłek
    - 3/4 szklanki białego wina
    - 1 cytryna
    - 2 łyżeczki cukru
    Ciasto na jabłka
    - 2 żółtka
    - 3 białka
    - 2 czubate łyżki mąki pszennej
    - 1 cukier wanilinowy
    - 2 łyżki cukru
    - 2 łyżki płatków migdałowych
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Pieczone jabłka z żurawiną w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone jabłka z żurawiną w cieście 1. - Jabłka obrać, przekroić na połówki i wyciąć gniazda nasienne.
    - Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, dodać wino, cukier i zagotować w szerokim garnku.
    - Włożyć połówki jabłek i żurawinę i dusić pod przykryciem 5 minut.
    - Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąkę i lekko przemieszać.
    - Jabłka przełożyć do naczynia do zapiekania, w miejsca po gniazdach nasiennych włożyć żurawinę.
    - Rozłożyć ciasto na jabłka, posypać płatkami migdałowymi, zapiekać w 200 st.C przez 6 minut.
    - Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wino Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować