Jabłecznik z budyniem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO - 350 g mąki pszennej krupczatki
    150 g mąki pszennej tortowej
    140 g zwykłego cukru
    250 g masła albo margaryny
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/3 łyżeczki soli
    2 średnie jajka

    MASA BUDYNIOWA - 1 l mleka
    3 op. budyniu waniliowego w proszku, takiego na 1/2 l mleka każdy
    100 g cukru zwykłego
    30 g masła albo margaryny

    1 kg jabłek - u mnie szara reneta

    ew. trochę cukru pudru do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Jabłecznik z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jabłecznik 1. do miski wsypałam obie mąki - użyłam tych dwóch rodzajów bo miałam je pod ręką, ale spokojnie można użyć tylko krupczatki albo tylko tortowej. Do mąki dodałam sól, cukier zwykły, waniliowy i proszek do pieczenia. Dorzuciłam pokrojone na nieduże kawałki masło i roztarłam wszystko aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wbiłam jajka i zagniotłam ciasto. Gdyby Wasze ciasto było za suche i kruszyło się można dodać nieco gęstej śmietany.
    Ciasto podzieliłam na dwie, mniej więcej równe części. Obie zawinęłam w folię, ale jedną schowałam do zamrażalnika a drugą schłodziłam po prostu przez pół godziny w lodówce. Następnie tą mniej schłodzoną wylepiłam dno formy o wym. 22x34 cm. Ciasto jest dość lepkie więc pomagałam sobie małym wałeczkiem posypywanym mąką. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piekłam 15 minut
    Kiedy ciasto się piekło ugotowałam budyń. 3/4 l mleka zagotowałam w garnku razem z cukrem i masłem. W pozostałej części rozmieszałam dokładnie proszek budyniowy. Wlałam do do wrzącego mleka i gotowałam cały czas mieszając rózgą przez ok. 3-4 minuty aż budyń mocno zgęstniał.

    Przyszykowałam też jabłka. Obrałam je, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam na kawałki - takie mniej więcej 2x2 cm, ale nie muszą być równe.

    Na podpieczony, gorący spód ciasta wysypałam jabłka. Na nie wyłożyłam gorący budyń a na budyń starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach zamrożoną część ciasta. Trzeba to robić po kolei, ale dość sprawnie żeby ciasto na wierzchu nie rozpuściło się zupełnie. Formę z ciastem wstawiłam ponownie do piekarnika. Piekłam ok. 60 minut w temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, środkowa półka.

    Po upieczeniu trzeba ciasto dobrze wystudzić a nawet trochę schłodzić żeby podczas krojenia masa budyniowa nie mazała się. Wierzch można oprószyć nieco cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować