składniki na biszkopt:
6 jajek
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do foremki
foremka o średnicy 28 cm
składniki na masę jabłeczną:
1 kg jabłek
1/2 szklanka cukru cynamonowego
2 galaretki wiśniowe
składniki na masę budyniową
1 budyń toffi
500 ml mleka
50 g rodzynek
10 dag margaryny
Jabłecznik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I ETAP.
BISZKOPT: Białka utarłam z cukrem na sztywną pianę, wymieszałam z utartymi żółtkami i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką
z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia. Ciasto przelałam do foremki, wcześniej foremkę wysmarowałam tłuszczem i obsypałam
bułką tartą. Foremkę wstawiłam do piekarnika na 25 minut i piekłam biszkopt w temperaturze 180 st C.
MASA JABŁECZNA: Jabłka umyłam, obrałam usunęłam pestki, gniazda nasienne, dwa jabłka pokroiłam w kostkę, a pozostałe
przetarłam przez tarkę o grubych oczkach. Do przetartych jabłek dodałam pokrojone wcześniej jabłka przełożyłam do garnuszka i
prażyłam na małym ogniu pół godziny, przed zdjęciem z ognia wymieszałam gorącą masę jabłkową z 1/2 szklanki cukru cynamonowego i
dwoma galaretkami. Odstawiłam rondelek z masą jabłeczną do ostygnięcia.
MASA BUDYNIOWA: Budyń o smaku toffi ugotowałam w 500 ml mleka, wymieszałam z rodzynkami i odstawiłam do wystudzania.
Zimny budyń zmiksowałam z miękką margaryną.
II ETAP.
Ostudzony biszkopt przecięłam na dwa krążki. Na pierwszy krążek nałożyłam połowę masy budyniowej, po czym przełożyłam połową tężejącej
masy jabłecznej.
Przykryłam drugim krążkiem na który nałożyłam resztę masy budyniowej. Tężejącą masą jabłeczną wyłożyłam łyżką dookoła jabłecznika, a na środku
uformowałam z masy jabłecznej okrąg. Przestrzeń między dwoma brzegami masy jabłecznej, obsypałam białą posypką.
Komentarze