• 1 godz. 20 min

Po prostu: jabłecznik w nowej odsłonie. :)))

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do foremki
    foremka o średnicy 28 cm

    składniki na masę jabłeczną:
    1 kg jabłek
    1/2 szklanka cukru cynamonowego
    2 galaretki wiśniowe

    składniki na masę budyniową
    1 budyń toffi
    500 ml mleka
    50 g rodzynek
    10 dag margaryny

    dekoracja:
    10 g białej posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ETAP.
    BISZKOPT: Białka utarłam z cukrem na sztywną pianę, wymieszałam z utartymi żółtkami i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką
    z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia. Ciasto przelałam do foremki, wcześniej foremkę wysmarowałam tłuszczem i obsypałam
    bułką tartą. Foremkę wstawiłam do piekarnika na 25 minut i piekłam biszkopt w temperaturze 180 st C.
    MASA JABŁECZNA: Jabłka umyłam, obrałam usunęłam pestki, gniazda nasienne, dwa jabłka pokroiłam w kostkę, a pozostałe
    przetarłam przez tarkę o grubych oczkach. Do przetartych jabłek dodałam pokrojone wcześniej jabłka przełożyłam do garnuszka i
    prażyłam na małym ogniu pół godziny, przed zdjęciem z ognia wymieszałam gorącą masę jabłkową z 1/2 szklanki cukru cynamonowego i
    dwoma galaretkami. Odstawiłam rondelek z masą jabłeczną do ostygnięcia.
    MASA BUDYNIOWA: Budyń o smaku toffi ugotowałam w 500 ml mleka, wymieszałam z rodzynkami i odstawiłam do wystudzania.
    Zimny budyń zmiksowałam z miękką margaryną.
    II ETAP.
    Ostudzony biszkopt przecięłam na dwa krążki. Na pierwszy krążek nałożyłam połowę masy budyniowej, po czym przełożyłam połową tężejącej
    masy jabłecznej.
    Przykryłam drugim krążkiem na który nałożyłam resztę masy budyniowej. Tężejącą masą jabłeczną wyłożyłam łyżką dookoła jabłecznika, a na środku
    uformowałam z masy jabłecznej okrąg. Przestrzeń między dwoma brzegami masy jabłecznej, obsypałam białą posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować