jabłecznik - przepis mamy...

4.42 (172 ocen)

jeden z moich ulubionych jabłeczników, odkąd pamiętam zawsze robiła go moja mama

Składniki:

  • 4 całe jajka
    1 szkl. cukru
    1 kostka masła
    4 szkl. mąki
    0,5 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 kg jabłek
    cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

4.42 (172 ocen)

Jabłecznik - przepis mamy... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, cukier, masło i margarynę utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec.
  • 2. Na ciasto wyłożyć jabłka: jabłka obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu .
  • 3. Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować