Jabłecznik mojej Mamy

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Moja mama przepis ma z dawna jak była na porodówce, dostała przepis od kucharki ze sali ciasto jest doskonałe również z masa makowa.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:
    6 jajek
    25 dag margaryny (Palma)
    25 dag maki pszennej
    1 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek kaszy mannej (grysik)
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Jabłecznik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłecznik mojej Mamy 1. Miękka margarynę ucieramy na biało (gęsta śmietanę), dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy.
  • Jabłecznik mojej Mamy 2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Na przemian dajemy do utartej margaryny make i pianę. Większa polowe ciasta wykładamy na blaszkę wyłożona papierem.
  • Jabłecznik mojej Mamy 3. Na wyłożone ciasto dajemy gotowe jabłka a na resztę ciasta delikatnie rozsmarowujemy. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 1 godz.
  • Jabłecznik mojej Mamy 4. Jabłka obieram, i ścieram na tracę na dużych oczkach, dodaje cukier, grysik, cynamon. Wszystko mieszam.

Porady

margarynę wyciągam wczesnej, w ten sposób szybciej mi uciera jak jest miękka :) Standardowa tacka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować