Jabłecznik cały w malinach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: Żółtka utarłam z cukrem, wymieszałam delikatnie z przesianymi mąkami, proszkiem do pieczenia, na koniec
wymieszałam z pianą ubitą z białek. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wstawiłam do gorącego
piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 st C.
2.MASA JABŁECZNA: Jabłka umyłam, osuszyłam, obrałam, starłam na tarce. Jabłka uprażyłam z galaretką, cukrem na patelni.
3.MASA KREMOWA - BUDYNIOWA: 2 szklanki mleka zagotowałam. W 100 ml zimnego mleka wymieszałam sproszkowany budyń z żółtkiem, żurawiną, cukier puder, wlałam do zagotowanego mleka
i mieszałam do czasu powstania budyniu, po czym odstawiłam budyń z ognia, aby go ostudzić.
Zimny budyń zmiksowałam robotem z miękką margaryną Palma z Murzynkiem
4.PRZYGOTOWANIE PLACKA: Biszkopt przekroiłam na dwie części, na pierwszy płat wyłożyłam masę budyniową, przykryłam
ją tężejącą masą jabłeczną ( odłożyłam 1/3 masy jabłecznej posmarowania wierzchu ciasta), po czym przykryłam drugim płatem biszkopta, posmarowałam wierzch ciasta pozostałą częścią masy jabłecznej i udekorowałam malinami. Wstawiłam do lodówki na 4 godziny, aby placek się schłodził.
Komentarze