Imbirowe śledzie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie zalać mlekiem, odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Wypłukać je, osuszyć, usunąć skórę i ości, pokroić na dzwonka. Zagotować olej z imbirem i przyprawami. Kawałki śledzi ułożyć w słoju, zalać wystudzoną zalewą, przykryć i na 2-3 dni wstawić do lodówki. Na dzień przed podaniem przygotować sos orzechowy: miód wymieszać z octem, imbirem, piernikiem i orzechami. Śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć sosem, przykryć folią i na 2-3 godziny wstawic do lodówki.
Porady
Zamiast takiego podania jaki wyżej podałam można zrobić to w ten sposób jak przedstawiony na zdjęciu : sos orzechowy, który jest dość gęsty podawać bezpośrednio na śledziach wraz z orzechem włoskim i natką.
Komentarze