Imbirowe śledzie z orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Prosty przepis na niezwykłą zakąskę

  • 2 godz.

Składniki:

  • -50 dag solonych śledzi
    -3 szklanki mleka
    Zalewa:
    -szklanka oleju słonecznikowego
    -łyżeczka posiekanego kłącza imbiru
    -kawałek kory cynamonu
    -6-8 ziarenek pieprzu
    -4-5 goździków
    -2 ziarenka ziela angielskiego
    Sos orzechowy
    -25 dag posiekanych orzechów włoskich
    -25 dag ususzonego piernika (startego na tarce)
    -2 łyżki miodu gryczanego
    -2 łyżki winnego octu ziołowego
    -¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
    Do dekoracji
    -kilka połówek orzechów włoskich
    -natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Imbirowe śledzie z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalać mlekiem, odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Wypłukać je, osuszyć, usunąć skórę i ości, pokroić na dzwonka. Zagotować olej z imbirem i przyprawami. Kawałki śledzi ułożyć w słoju, zalać wystudzoną zalewą, przykryć i na 2-3 dni wstawić do lodówki. Na dzień przed podaniem przygotować sos orzechowy: miód wymieszać z octem, imbirem, piernikiem i orzechami. Śledzie wyjąć z zalewy, ułożyć na półmisku, obłożyć sosem, przykryć folią i na 2-3 godziny wstawic do lodówki.

Porady

Zamiast takiego podania jaki wyżej podałam można zrobić to w ten sposób jak przedstawiony na zdjęciu : sos orzechowy, który jest dość gęsty podawać bezpośrednio na śledziach wraz z orzechem włoskim i natką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować