śledzie piernikowe z orzechami

4.48 (161 ocen)

  • 60 min

korzenne śledzie znakomicie smakują podczas kolacji wigilijnej

  • 60 min

Składniki:

  • zalewa
    1 szklanka (250 ml) oleju
    4 goździki
    2 liście laurowe
    6 ziaren pieprzu
    laska cynamonu
    1 łyżka imbiru
    masa orzechowa:
    125 g wysuszonego piernika
    125 g drobno posiekanych orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    2 łyżki octu balsamicznego
    1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
    1/2 - 1 łyżka startego imbiru
    4 - 6 płatów wymoczonych solonych śledzi
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie piernikowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrupiące z lekką nutą piernika 1. Wszystkie składniki zalewy włożyć do rondelka i podgrzać. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Śledzie pokroić na 1-2 cm kawałki i przełożyć do słoika. Zalać zalewą i wstawić do lodówki na 1-2 dni.
  • 2. Piernik zetrzeć na tarce lub zmiksować w malakserze na proszek. Dodać orzechy, podgrzany miód, ocet, rozmaryn i imbir. Wymieszać. Odsączyć śledzie z zalewy, dodać zalewę do masy piernikowej, wymieszać. Następnie śledzie wymieszać z masą piernikową. Można podawać od razu.

Porady

Do śledzi można użyć suszonego imbiru i rozmarynu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować