Wiosenna wersja popularnego hummusu i nowej odsłonie. Warto spróbować. Hummus jest przepyszny!
60 min
Składniki:
200g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
100g ciecierzycy suchej
1 średnie kwaśne jabłko
1 łyżka pasty tahini
2 łyżeczki soku z cytryny
Skórka otarta z połowy cytryny
Dwa ząbki czosnku
1 średnia cebula
Rukola lub kiełki do dekoracji
Prażona cebulka do dekoracji i smaku
Hummus wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień przed przygotowaniem hummusu:
Ciecierzycę zalać wodą w stosunku 2:1 ( dwa wody:1 ciecierzyca) ze szczyptą sody i odstawić na noc do namoczenia.
2.W dzień przygotowania:
Sok z cytryny połączyć z pastą tahini oraz skórką cytrynową. Odstawić najlepiej do lodówki.
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na maśle z czosnkiem. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z marchewką. Podsmażać całość ok 15 minut. Po tym czasie dodać namoczoną ciecierzycę i dusić ok 20 minut aż smaki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odrobiną czerwonej słodkiej papryki i opcjonalnie tymiankiem. Blenderujemy całość na gęstą pastę. Odstawiamy do przestudzenia.
3.Po przestudzeniu dokładnie mieszamy z cytrynowym tahini. Jeśli pasta będzie bardzo gęsta można dodać łyżkę zimnej wody lub oliwy.
Podajemy z pieczywem i oliwą.
Porady
Powyższy hummus świetnie nadaje się do makaronów jako wegetariańskie danie na ciepło.
Komentarze