Hiszpańskie ciasto z gotownych pomarańczy

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem podchodziłam do niego dość sceptycznie ze względu na gotowanie pomarańczy razem ze skórką. Jednak to właśnie ona nadaje ciastu charakterystyczny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 średnie pomarańcze (mocno dojrzałe)
    200g mielonych migdałów
    2 płaskie łyżki mąki
    4 jajka
    150g cukru
    2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Polewa:
    100g mlecznej czekolady
    łyżka miękkiego masła
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Hiszpańskie ciasto z gotownych pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe pomarańcze gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny. Od czasu do czasu odwracając je. Ugotowane owoce odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki mus.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok.7min. Do masy jajecznej dodajemy puree z pomarańczy i mieszamy.
    Migdały łączymy z mąka i proszkiem do pieczenia. dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach.
    Ciasto przelewamy do tortownicy(najlepiej o średnicy 22cm). Pieczemy w 175 stopniach przez godzinę.

    Polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło oraz mleko. mieszamy do chwili powstania gładkiej masy.
    Dekorujemy ciasto

Porady

Najlepsze pomarańcze będą te z cienką skórką. Pomarańcze najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować